Bułeczki z budyniem karmelowym

Składniki:

Przygotowanie:

1. Drożdże i jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. W tym czasie ugotowac budyń na gęsto dosładzając erytrytolem.

2. Mleko podgrzać- ma być lekko ciepłe, dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać mąkę i erytrytol i ponownie wymieszać (drożdże bez cukru urosną, jednak nie do pokaźnych rozmiarów!). Rozczyn odstawić na ok. 10 – 15 minut.

3. Jajka (2szt) ubić z erytrytolem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z wyrośniętym, spienionym rozczynem oraz z ubitymi jajkami. Następnie zacząć wyrabiać ciasto.

4. Wyrabiać cierpliwie przez ok. 15 minut, następnie dodać rozpuszczony olej kokosowy i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut, aż składniki dokładnie się połączą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1,5h do wyrośnięcia.

5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.

6. Szklanką o średnicy ok. 7cm wykroić 30 kółek, ułożyć na 2/3 blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy.

7. Denkiem od mini szklaneczki zrobić wgłębienia w każdym placku. Wyłożyć łyżkę budyniu. Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.

8. Przygotować kruszonkę: zagnieść olej z mąką i słodzidłem. Rozkruszyć lub zetrzeć na tarce. Posypać po drożdżówkach. Zostawić je na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

9. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić pierwszą blaszkę z bułeczkami i piec przez ok. 18 – 20 minut, następnie upiec drożdżówki z 2/3 blaszki.

/Przepis na 30 mini szt/

IMG_20220802_121905

 

         

          Kalorie(1szt):      115

  Tłuszcze:    5g
  Białko:      4g
  Węglowodany: 13,5g

Obserwuj mnie