Bułeczki z budyniem karmelowym
Składniki:
Przygotowanie:
- 500g mąki pełnoziarnistej
- 250ml ciepłego mleka 2%
- 50g świeżych drożdzy
- 120g erytrytolu
- 3szt jajek (2 do ciasta, 1 na posmarowanie)
- 100g oleju kokosowego
- 40g budyniu karmelowego + 400ml mleka 2%, erytrtol do smaku (nadzienie)
- 20g oleju kokosowego, 40g mąki, 20g erytrytolu (kruszonka)
1. Drożdże i jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. W tym czasie ugotowac budyń na gęsto dosładzając erytrytolem.
2. Mleko podgrzać- ma być lekko ciepłe, dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać mąkę i erytrytol i ponownie wymieszać (drożdże bez cukru urosną, jednak nie do pokaźnych rozmiarów!). Rozczyn odstawić na ok. 10 – 15 minut.
3. Jajka (2szt) ubić z erytrytolem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z wyrośniętym, spienionym rozczynem oraz z ubitymi jajkami. Następnie zacząć wyrabiać ciasto.
4. Wyrabiać cierpliwie przez ok. 15 minut, następnie dodać rozpuszczony olej kokosowy i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut, aż składniki dokładnie się połączą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1,5h do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
6. Szklanką o średnicy ok. 7cm wykroić 30 kółek, ułożyć na 2/3 blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy.
7. Denkiem od mini szklaneczki zrobić wgłębienia w każdym placku. Wyłożyć łyżkę budyniu. Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.
8. Przygotować kruszonkę: zagnieść olej z mąką i słodzidłem. Rozkruszyć lub zetrzeć na tarce. Posypać po drożdżówkach. Zostawić je na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
/Przepis na 30 mini szt/

Kalorie(1szt): 115
Tłuszcze: 5g
Białko: 4g
Węglowodany: 13,5g