"Fit " tort a'la Oreo
Składniki (12 kawałków):
- Biała masa:
- 1kg chudego twarogu
- 15g żelatyna
- 80g erytrytol
- 1 łyżeczka aromat waniliowy (naturalny)
- Biszkopt czekoladowy:
- 250g mąka gryczana
- 200ml mleko 2%
- 80g erytrytol
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60ml oliwy z oliwek
- 50g kakao
- Dekoracja:
- 14szt ciasteczek Oreo
Przygotowanie:
Biszkopt:
1. Mieszamy mąkę, oliwę, proszek do pieczenia, słodzidło, kakao, szczyptę soli, mleko na gładką masę (mikserem) Pieczemy 175’C, góra-dół, 40-50min do suchego patyczka.
2. Studzimy, kroimy na dwa placki, oraz odcinamy wyrośniętą górę, kruszymy, odkładamy
Masa serowa:
1. Twaróg dokładnie mielimy, mieszamy z rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną(ok 100ml wody max), słodzidłem i aromatem.
Ciasto:
1. Na pierwszy placek wykładamy ok połowę masy serowej, na to kładziemy 2 placek i kolejną część masy serowej.
2. Górę posypujemy pokruszonym ciastem (reszta ze skruszonej góry biszkoptu), układamy ciasteczka, część kruszymy.
3. Ciasto chłodzimy ok. 4godziny w lodówce

Kalorie: 270
Tłuszcze: 12g
Białko: 19g
Węglowodany: 26g